پارچه تریکو ویسکوز و انواع آن

خلاصه

الیاف ویسکوز بر خلاف تصور عمومی الیافی هستند که پایه طبیعی دارا بوده و همچون پنبه و لینن دارای ماهیت گیاهی (سلولزی) هستند. تنها تفاوتی که می توان به الیاف ویسکوز(ریون) نسبت به پنبه و لینن نسبت داد این است که این الیاف همچون کاغذ که در آن ابتدا چوب درختان تبدیل به خمیر می شود و پس از آن طی یک فرایند محصول نهایی که همان کاغذباشد تولید می گردد؛ این ال

۱۳۹۹ يکشنبه ۲۵ آبان
4064بازدید
پارچه تریکو ویسکوز و انواع آن


قبل از خرید پارچه تریکو ویسکوز بدانید که بر خلاف تصور عمومی الیاف ویسکوز الیافیست که از پایه طبیعی دارد و همانند پنبه و لینن از ساختار سلولزی برخوردار است. تفاوت الیاف ویسکوز(ریون) نسبت به پنبه و لینن این است که این الیاف همانند کاغذی که در آن چوب درختان تبدیل به خمیر می‌شود و سپس طی فرآیندی محصول نهایی که همان کاغذ باشد تولید می‌گردد؛ این نوع الیاف نیز دقیقا اینگونه می‌باشند. پس از آنجا که ریسندگی این الیاف به دست انسان تولید می‌شود به آن الیاف بشر ساخته گفته می‌شود. اما باید بدانید که الیافی همچون نایلون و پلی استر هم بشر ساخته بوده ولی از نوع کاملا مصنوعی (پایه این الیاف مشتق شده از مواد نفتی است)، این در حالی است که الیاف ویسکوز از این حالت متفاوت است و بشر ساخته بازیافتی هستند.
برای تولید ویسکوز از کلیه محصولات طبیعی که دارای سلولز مناسب باشند همانند تفاله نیشکر، خمیر کاغذ، لینتر (الیاف کوتاه پنبه جا مانده روی تخم پنبه) و مواد گیاهی دیگر که سلولز بالایی داشته باشند در تولید الیاف ویسکوز استفاده می‌گردد.


خاصیت پارچه ویسکوز


پارچه یا الیاف ویسکوز جذب رطوبت خوبی دارند و گاهی تا پنجاه درصد بیشتر از پنبه خواهد بود و باید بدانیم که با جذب رطوبت استحکامشان کاهش می‌یابد یعنی خیس شدن پارچه‌های این مدل الیاف سبب ضعیف شدن و کوتاه کردن عمرشان می‌شود.
پارچه تریکو ویسکوز خاصیت ارتجاعی اندکی به نسبت مدل‌های طبیعی خواهد داشت به این شکل که تن خور خشک تری پیدا خواهد کرد و همین پایین بودن کشسان یا ارتجاع آن سبب می‌گردد تا به سادگی چروک شود. اگر به پارچه‌های تمام ویسکوز بازار دقت کرده باشید دقیقا گویای همین جمله بالاست زیرا به شدت چروک شده و دائما نیاز به اتو کشیدن دارند.
این پارچه ظاهری درخشان به نسبت پارچه های پنبه ای دارند، چرا که پارچه‌های پنبه ای کدر تر بوده و با دیدن آن به فکر رنگ های کدر می‌افتید اما پارچه‌های ویسکوز و خصوصا پلی استر برق خاصی در جنس و الیاف پارچه به صورت اولیه وجود دارد. اما اگر پارچه ویسکوز را داخل آب جوش بیندازید این برق از بین رفته و به مرور زمان کدر می‌شود.

محصولات بیشتر:

یکرو ویسکوز لاکرا

 

 

خرید پارچه تریکو ویسکوز

 

نقاط قوت پارچه ویسکوز


پارچه ویسکوز خاصیت تنفس بسیار بالایی دارد به شکلی که جزو پارچه‌ها و الیاف خنک به حساب می‌آید، و از ابریشم طبیعی نیز خنک تر می‌گردد می توان آن ها را هادی گرما نامید به شکلی که در حفظ دمای بدن پوششی که جنس ویسکوز داشته باشد موفق تر از سایر مدل‌های پارچه عمل خواهد کرد. در بخش رنگرزی به سهولت رنگپذیر بوده و می‌تواند اکثریت رنگ ها را به خود بگیرد. همچنین موجب تولید الکتریسیته نشده و همین آن را تبدیل به پارچه محبوب جهت دوخت لباس‌های راحتی خانگی کرده است. این پارچه به نسبت زودتر از سایر الیاف چروک می‌شود و پارچه های با جنس ویسکوز جذب رطوبت بیشتری از پنبه به عنوان الیافی طبیعی دارد.
الیاف ویسکوز در برابر حرارت مقاوم هستند و تا ۱۹۰ درجه سانتی‌گراد حرارت زرد نمی‌شوند و مقاومت خود خواهند داشت. لاکن به همان میزان که الیاف طبیعی در برابر نور خورشید .حساس هستند و در بلند مدت به آن‌ها آسیب وارد می‌شود به این الیاف هم که از سلولز ساخته شده است در اثر نور خورشید آسیب پذیرند.

 

موارد مصرفی پارچه ویسکوز


به دلیل اﺳﺘﺤﮑﺎم پایین اﻟﯿﺎف وﯾﺴﮑﻮز اﻏﻠﺐ ﺑﺮای ﻣﻠﺤﻔﻪ، روﻣﯿﺰی، ﻟﺒﺎس زﻧﺎﻧﻪ و ﻣﺮداﻧﻪ، زﯾﺮ ﭘﻮش و ﻟﺒﺎس ورزﺷﯽ کاربرد دارد. این الیاف اگر با پنبه و پشم ترکیب شود برای تولید پارچه‌های لباس زیر، تریکو، شلوار و ملحفه استفاده خواهد شد و با ترکیب الیاف ویسکوز با پلی استر پارچه‌های مناسب برای رومیزی، موکت و پارچه پانسمان و کالای بهداشتی تولید می‌شود.


تشخیص الیاف ویسکوز از سایر الیاف


برای تشخیص الیاف ویسکوز از شعله آتش استفاده نمایید، این الیاف در برابر آتش ذوب نمی‌شود و در تماس با آتش بدون ذوب شدن با بوی ضعیفی شبیه کاغذ می‌سوزد و کمی خاکستر نرم باقی می‌گذارد.


روش تولید پارچه ویسکوز


الیاف ویسکوز دارای پایه ای طبیعی و گیاهی می‌باشد. به این معنی که از دل طبیعت گرفته شده و منشا آن سلولز است. نام دیگر الیاف ویسکوز، ریون بوده که در انگلیسی نیز با نام Viscose Fabric یا Rayon Fabric شناخته می‌شود. برای تهیه این الیاف همانند تولید کاغذ، از چوب درختان استفاده خواهد شد. آن را خمیر کرده و پس از آن الیاف ابتدایی آن را به صورت الیافی مصنوعی آماده سازی می‌کنند.
برخی نام آن را پارچه ابریشمی مصنوعی می‌دانند. علت اینکه با وجود منشا گیاهی و طبیعی آن، باز هم در دسته الیاف مصنوعی قرار دارد، این است که به صورت طبیعی در طبیعت وجود نداشته و توسط روش‌هایی خاص تولید می‌شوند. در گذشته، تولید الیاف ریون یا همان ویسکوز مصرف آب زیادی داشته است. اما فناوری‌های جدید توانسته اند، مصرف آب در حین تولید آن را کاهش دهند.

ویژگی‌های پارچه ویسکوز ریون


بنا به خواص نهایی این پارچه‌ها، انواع مختلفی از آن با نام‌های مختلف تولید می‌شود. از جمله خواصی که برای پارچه ویسکوز اهمیت دارد، میزان جذب آب، مقاومت کششی پارچه و مدول الاستیسیته آن است. لذا پارچه های ویسکوز اغلب در لباس هایی که نیاز به خاصیت کشسانی خوبی دارند، انتخاب جالبیست.
مدول الاستیسته خاصیتی در علم مواد بوده که در واقع بیانگر میزان تغییر شکل موقت در ماده است. حتما تا به‌حال پارچه‌های ریون را تحت کشش قرار داده‌اید.


لباس راحتی زنانه


این پارچه‌ها نیز مانند سایر مواد تا مقدار نیروی مشخصی تغییر شکل دائمی پیدا نخواهند کرد. لاکن به محض اینکه نیروی وارد بر پارچه از میزانی بیشتر شود، شاهد تغییر شکل دائمی در آن خواهیم بود. هر چه نیروی لازم برای کشش پیش از تغییر شکل دائم بالاتر باشد، می‌توان گفت که مدول الاستیسیته پارچه ویسکوز نیز بیشتر است.
به عنوان مثال، حتما تاکنون تغییر شکل ایجاد شده بر سر زانو در برخی پارچه های شلواری را دیده اید. این تغییر شکل به تغییر شکل دائمی معروف است. در واقع نیروی کشش از حد تغییر شکل الاستیک پارچه عبور کرده است و حالت افتادگی در محل زانو ایجاد کرده است.


انواع پارچه تریکو ویسکوز


پارچه ویسکوز مودال


به منظور بهبود برخی خواص در پارچه ویسکوز تاکنون تغییراتی در ساخت آنها صورت گرفته است. در اینجا برخی از انواع پارچه‌های ویسکوز را معرفی خواهیم کرد. مودال Modal یکی از اولین انواع ‌های ویسکوز است. معمولا پارچه مودال یا به صورت تنهایی و یا در ترکیب با الیافی مثل پنبه و یا اسپندکس استفاده می‌شود. این پارچه در اقلامی از قبیل لباس خواب، لباس زیر، حوله و روتختی بکار می‌رود. مودال با رطوبت بالا اصلاح شده نسخه قبلی پارچه ویسکوز است. ویژگی مهم این سری، بهبود استحکام نسبت به سری قبلی خود هستند. از طرفی، مزیت آنها بهبود استحکام در حالت خیس و مرطوب است. این ویژگی برای حوله و دستمال های ویسکوز بسیار جذاب و کاربردی است. ریون ها، نسخه سوم اصلاح شده مودال‌ها هستند. استحکام آنها تقریبا دو برابر HWM هاست. بعلت استحکام فوق العاده خوب آنها، کاربرد اصلی آنها در صنایعی مانند لاستیک سازی است. ریون ها همچنین در نساجی نیز کاربرد فراوانی دارند.


پارچه ویسکوز لیوسل


لیوسل Lyocell نوعی دیگر از الیاف ریون است که در منسوجات و لباس ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. لیوسل‌ها در بسیاری از خواص مشابه با دیگر الیاف سلولزی مثل ریون ویسکوز، پنبه و کتان است. علاوه بر آن، از ویژگی‌های جالب آن این است که در برابر چین و چروک شدن مقاوم است و قابلیت رنگ پذیری خوبی دارد.


پارچه ویسکوز لاکرا


نوع خاصی از پارچه های با خاصیت کشسانی فوق العاده بالا، پارچه لاکرا Lycra است. هر چند این نوع پارچه با پارچه ویسکوز متفاوت است اما به دلیل وجود خاصیت کشسانی یا همان مدول الاستیسیته بالای آن، در دسته پارچه‌های ویسکوز قرار می‌گیرند. پارچه ای که از صد درصد نخ لاکرا استفاده شود، می‌توان تا پنج برابر تغییر شکل موقت در آن ایجاد کرد.
به پارچه های لاکرا، اسپندکس نیز می‌گویند. این پارچه ها اغلب در لباس های ورزشی همانند ست نیم تنه و لگ ورزشی استفاده می‌شود.

 

فروش پارچه تریکو ویسکوز


مزایای پارچه ویسکوز


پارچه ویسکوز دارای مزایایی است که در صنعت نساجی و پوشاک جذابیت دارد. پارچه ویسکوز جزو پارچه هایی با قابلیت تنفس و یا بهتر بگوئیم دارای خاصیت تنفسی است. خاصیت تنفسی به معنای این است که عبور بخار از بافت پارچه براحتی صورت می‌گیرد. بنابراین، پارچه های ویسکوز کاملا خنک و برای فصل تابستان مناسب است.
از مزیت های دیگر پارچه ویسکوز این می باشد که آنها در صورت مالش دچار خاصیت الکتریسیته نخواهند شد. همچنین مزیتی که بیشتر خیاط‌ها با آن سروکار دارند، خوش دوخت بودن این پارچه هاست.


از مزیت چشمگیر دیگر در پارچه ویسکوز ، سبکی، نرمی و لطافت آن است. بنابراین، این پارچه برای لباس های راحتی در منزل بسیار مناسب است.
این نوع پارچه خاصیت رنگ پذیری خوبی دارد. بنابراین تنوع رنگ و طرح خوبی در این نوع پارچه ها مشاهده خواهید کرد. این پارچه ها خاصیت جذب رطوبت بالایی نیز دارند.


یکی از مزیت هایی که پارچه و شال و روسری ویسکوز دارد این است که قادر است رطوبت بالا را جذب کند، در برخی مواقع تا پنجاه درصد بیشتر از پنبه می تواند رطوبت را جذب کند و در این صورت باید بدانیم که در طی فرآیند جذب رطوبت استحکام آن کاهش می یابد یعنی اگر پارچه های این الیاف خیس شوند موجب می شود به مرور زمان عمرشان کوتاه تر شده و ضعیف شوند، نسبت به مدل های طبیعی دیگر خاصیتی ارتجاعی دارند به این صورت که تن خور آن اندکی خشک تر است.


مشخصات پارچه ویسکوز


به علت همین حالت ارتجاعی و‌ کشسانی بودن این نوع پارچه به راحتی چروک می گردد، اگر در بازار به پارچه های ویسکوز دقت کنید دقیقا می توانید متوجه این شوید که دائما چروک هستند و نیازمند اتوکشی و نسبت به پارچه های پنبه ای ظاهری براق و درخشان دارند چرا که برخی پارچه های پنبه ای کدر هستند و در صورت مشاهده آن به فکر رنگ های کدری می افتید اما پارچه ویسکوز به خصوص پلی استر براقی خاصی در جنس و الیاف پارچه دارد، اگر پارچه ویسکوز را با آب جوش بشویید با گذشت مدت زمان کمی براقی و درخشندگی آن از بین می رود و کدر می شود.


یکی دیگر از مزایای این پارچه خاصیت تنفس پذیری بالای آن است به نوعی ویسکوز از جمله پارچه ها و الیاف خنک به حساب می آید، این پارچه حتی از ابریشم طبیعی نیز خنک تر است، این پارچه به راحتی و آسانی رنگ پذیری بالایی دارد و رنگ های زیادی را به خود می گیرد. برای دوخت یکی از راحت ترین پارچه ها هنگام دوخت است چرا که الکتریسیته تولید نمی کند، البته با این که ویسکوز بسیار زود چروک می شود اما تل ننداختن آن می تواند این ضعف را کاملا پوشش دهد. الیاف ویسکوز در مقابل نور آفتاب برای مدتی طولانی تغییر رنگ داده و حتی در دمای 150 درجه سانتی گراد هم مقاومت می کند.

معایب پارچه ویسکوز


از جمله عیوب پارچه ویسکوز در مدل های اولیه مثل مودال، این می باشد که در برابر چین و چروک خیلی مقاوم نیستند. البته در نوع لیوسل پارچه ویسکوز که نسخه برتر پارچه های ریون به شمار می آید، این مشکل تا حدودی برطرف شده است. مشکل دیگر پارچه ویسکوز مقاوم نبودن در برابر اسیدهاست. از طرفی، همانطور که گفته شد این پارچه ها قابلیت جذب آب خوبی دارند، به طوریکه در مقایسه با پنبه از قابلیت جذب بهتر و بالاتری برخوردارند. اما عیب اصلی آنها این است که در حالت مرطوب، آسیب پذیر خواهند شد. به همین علت، شستشوی آنها از حساسیت بالایی برخوردار است. به طوری که شستشوی برخی از آنها، تنها از طریق خشکشویی امکان پذیر است. بنابراین پیش از شستشو حتما به برچسب لباس های خود دقت کنید. حال اگر به هر دلیلی لباس با پارچه ویسکوز خود را درون لباسشویی شستید، دقت کنید که از همراه کردن با لباس های خشن همانند جین در طی شستشو با این پارچه ها خودداری کنید. در غیر این صورت، حتما لباس‌های با پارچه ویسکوز را با دست بشورید.

هر چیزی علاوه ‌بر مزیت هایی که دارد دارای معایبی نیز می باشد اولین عیبی که برای این پارچه می توان بیان کرد تخریب شدن در برابر اسید است، اگر چه که این پارچه دارای مقاومت بالایی است اما چون اکثر خانم ها با مواد اسیدی سر و کار دارند این پارچه نیز در این زمینه ضعیف عمل می کند و به سرعت تجزیه می شود پس در زمان استفاده باید بسیار دقت کرد، در برخی موارد نرمی و چروک پذیری آن یکی از نقاط ضعف پارچه محسوب می شود.


موارد مصرفی پارچه ویسکوز


کاربرد پارچه ویسکوز عموما برای لباس های زنانه از جمله بافت ریون می باشد و باید بگوییم پارچه ویسکوز در صنعت بافندگی و‌ پارچه با عنوان ریون نیز شناخته می شود اما به دلیل این که در ایران پارچه های زنانه کشی را ریون می نامند در این متن از این عنوان خودداری کرده ایم، در نمونه کارهای مانتویی یا پارچه های فاستونی بدون پشم به همراه پارچه های زمستانی نیز ویسکوز می باشند. پارچه ویسکوز علاوه بر استفاده در لباس در مبلمان،پرده و نمونه های گردبافی نیز بسیار مورد استفاده قرار می گیرد افرادی که به فروش عمده پارچه تریکو بیمارستانی فاستونی، پیراهنی می پردازند بهتر است اطلاعات کافی را درباره پارچه ویسکوز داشته باشند تا در زمان خرید پارچه تریکو ویسکوز از اطلاعات استفاده کنند. البته در تولیدات شال و روسری ویسکوز مورد استفاده قرار می گیرد.


شال و روسری ویسکوز


و اما درباره الیاف مصنوعی باید بگوییم که به دست بشر ساخته و بافته می شود و به طور کاملا ساخته آزمایشگاه یا کارگاه های تولید پارچه است. الیاف مصنوعی توسط فردی به نام جورج ادمارس در سال ۱۸۵۵ میلادی در آزمایشگاه کشف و ساخته شد. و اما شال و روسری ویسکوز در بین این دو مدل الیاف قرار می گیرد این الیاف توسط پنبه های ریز شده و یا پنبه های دور ریز تولید می شود، به همین دلیل می توان گفت ماهیتی گیاهی دارد مانند پنبه از الیاف سلولز تشکیل می شود، پس می توان به پارچه ویسکوز نام پنبه مصنوعی را داد.

 


برای خرید انواع منسوجات برگرفته از پارچه تریکو ویسکوز می‌توانید با استفاده فروشگاه اینترنتی پارچه تریکو امید از جدیدترین محصولات را مشاهده نموده و خریداری نمایید

 

پارچه تریکو ویسکوز و انواع آن

آقای فتحی

کارشناس تولید محتوا